środa, 16 września 2015

Słodkości

Czekolada dobra na wszystko! Według tej zasady żyje obecnie wiele osób, które nie potrafią sobie poradzić ze stresem lub przygnębieniem. Mimo, iż słodka pokusa często wygrywa z rozsądkiem, to powinniśmy się wystrzegać sięgania po czekoladę w każdej przerastającej nas sytuacji.

Na początek coś miłego, zatem czekolada zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy takie jak potas, magnes, wapń, żelazo, cynk i miedź oraz wiele witamin. Ponadto, zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina pobudza organizm do produkcji endorfin - hormonu szczęścia. Zbadano też, że już kilka kostek czekolady dziennie sprawia, że płytki krwi wykazują mniejszą tendencję do zlepiania się, co zapobiega zakrzepom.

Dodatkowo badania naukowe nie potwierdzą związku pomiędzy spożywaniem większych niż przeciętnie ilości czekolady a otyłością. Jednak nie byłabym taka pewna, ponieważ czekolada to nie tylko witaminy, ale również cukier i tłuszcz utwardzony. W chwili kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, warto sięgnąć po naturalne produkty, na przykład syrop klonowy.

Najzdrowszą czekoladą jest na pewno ta gorzka, ponieważ zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Za to dietetycy polecają czekoladę z orzechami lub owocami. Niektórzy twierdzą również, że czekoladę najlepiej jeść po ciężkostrawnym posiłku, bo zwiększa ona wydzielanie żółci, potrzebnej do strawienia tłuszczy.

Mogę jeszcze powiedzieć, że czekolada zawiera bardzo mało cholesterolu. Mimo to, wciąż czekoladę utożsamiamy ze słodyczami, a te z kolei z nadwagą. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, tak samo czekolada. Powinniśmy jednak zważać uwagę na ilość jaką spożywamy, bowiem diabeł tkwi w szczegółach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz